Αξιοθέατα


*Τα κείμενα παρακάτω έχουν χρησιμοποιηθεί αυτούσια από την επίσημη ιστοσελίδα του νησιού http://www.agathonisi.gr

agathpanoramio3Το απάνεμο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου, με τις πολύχρωμες βαρκούλες του, σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες και από δω ο δρόμος οδηγεί τους επισκέπτες στους δύο άλλους οικισμούς του Αγαθονησιού: το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό. Το Μεγάλο Χωριό είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος οικισμός του νησιού, αθέατος από τη θάλασσα. Αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό του αποτελεί ο πέτρινος τοίχος γύρω από τα σπίτια, με μεγάλες πόρτες-εισόδους. Η περιοχή του Καθολικού, στα Β.Α. φιλοξενεί ιχθυοκαλλιέργειες και συγχρόνως αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο, ως φυσικό λιμάνι.

 

agios nikolaos

Στο Αγαθονήσι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εκκλησίες και εξωκκλήσια, που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, Ιερός Ναός της Παναγίας, Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Εξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, Εξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπου, Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης, Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη, Εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, Εξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμωνος, Εξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις οποίες πραγματοποιούνται ενδιαφέροντα πανηγύρια, κατά την διάρκεια του έτους, με μεγαλύτερα αυτό του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου, τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου στο Μεγάλο Χωριό και του Άϊ-Γιάννη του Θερμαστή (αποκεφάλιση του Προδρόμου) στις 29 Αυγούστου.

 

tholoi esoterika

 

Τέλος, στα ανατολικά του νησιού θα δείτε μεγάλα θολωτά οικοδομήματα, τους «θόλους» που αποτελούν κτίσματα του 11ου αιώνα και πιστεύεται ότι ήταν αποθήκες τροφίμων. Ο θρύλος λέει ότι υπάρχει μεγάλο βάραθρο που επικοινωνεί με υπόγειες στοές που συνδέουν την μία άκρη του νησιού με την άλλη. Αξίζει να δείτε επίσης και τις Αρχαιολογικές Ανασκαφές που εκτείνονται σε όλο το νησί.

 

Το Καστράκι

*Το κείμενο παρακάτω έχει χρησιμοποιηθεί αυτούσια από την ιστοσελίδα http://agathonisi.blogspot.gr

Κατά την άφιξη σας στο Αγαθονήσι αξίζει να επισκεφθείτε το Καστράκι. Πρόκειται για έναν οχυρωμένο οικισμό στη θέση Μαΐστρος στα βορειοανατολικά του νησιού, ο οποίος άκμασε κατά την περίοδο του 4ου με 3ου αιώνα π.Χ. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο διενεργούνται ανασκαφές και έχουν ανευρεθεί αρκετά ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας. Το Καστράκι περιτριγυρίζεται ανατολικά, βόρεια και νότια από οχυρωματικά τείχη, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την τοπική πέτρα του νησιού. Επίσης στον χώρο της Ακρόπολης βρίσκεται μία δεξαμενή λαξευτή σε ένα βράχο, για την αποθήκευση νερού και προμήθεια νερού στις μικρές δεξαμενές που βρίσκονται στα κατώτερα τμήματα του οχυρού. Στην βάση της δεξαμενής ανευρέθηκαν διάφορα πήλινα αντικείμενα. Στον χώρο έχουν ανευρεθεί χάλκινα και αργυρά νομισμάτα κοπής Μιλήτου και της Καρικής δυναστείας των Εκατομνιδών του 4ου αιώνα π.Χ., ένα πήλινο ενσφράγιστο κεραμίδι, όπου πάνω του υπάρχει η πρώτη επίσημη επιγραφή του ονόματος του νησιού( Τραγαία) την περίοδο του 2ου με 1ου αιώνα π.Χ., αμφορείς, εγκαταστάσεις βαφείων και πήλινες κυψέλες μελιού. Για να επισκεφθείτε το Καστράκι αρκεί να ακολουθήσετε το δρόμο για την παραλία Φυκιό και από εκεί με το σύγχρονο καλοδιατηρημένο δρόμο θα καταλήξετε στον κόλπο του Μαϊστρου, από όπου και ξεκινάει ο αρχαιολογικός χώρος.

 kastraki1  kastraki2  kastraki3

 

Παραλίες


Το Αγαθονήσι διαθέτει αρκετές παραλίες με πράσινα και γαλάζια καθαρά νερά που χαρακτηριστικό τους είναι το βότσαλο όπως: Ο Άγιος Γεώργιος, η Σπηλιά, ο Γαϊδουραύλακος, το Τσαγκάρι, ο Πάλος, ο Πόρος, το Βαθύ Πηγάδι, τα Χοχλιά, το Καθολικό και πολλές άλλες οι οποίες στην πλειονότητά τους συνδέονται με το οδικό δίκτυο, ενώ οι υπόλοιπες με μονοπάτια.

 limanakikatholikou  vathipigadi  agiosgeorgios
 Λιμανάκι Καθολικού  Παραλία Βαθύ Πηγάδι Παραλία Άγιος Γεώργιος

 

 paraliaspilia1  gaidourovlakos
Παραλία Σπηλιά  Παραλία Γαϊδουραύλακος

Επικοινωνία

κος Κατσουλιέρης
Mobile +30 6978143002 (Foreign Customers)
Κιν. +30 6984353744 (Έλληνες Πελάτες)
info@agathonisirooms.gr


facebook